Kort om prosjektet:
Prosjektet er finansiert av Trøndelag fylkeskommune og lar forskningsmiljø i regionen støtte biobasert næringsliv i grønn omstilling og økt verdiskaping. I et nytt etter- og videreutdanningskonsept skal korte mikrokurs på universitetsnivå skreddersys til biobaserte bedrifters behov. Nord universitet, NIBIO, SINTEF og Nordlandsforskning samarbeider om å levere kursene, som tilpasses faglig og praktisk. Kursene rettes mot omstillingskompetanse, innsikt i endrede rammebetingelser, og forståelse av hva “det grønne skiftet” innebærer. Øvrige trønderske kompetansemiljøer og næringsaktører deltar også i tillegg til bl.a. Kompetansepilotene /Studiesentrene i Namdal, Fosen og Trøndelag sør, Val FoU (Val skoler), Grønt kompetansesenter Mære -Skjetlein, NCE Aquatech Cluster, Agritech Cluster og WoodWorks! Cluster
Statusoppdatering fra prosjektleder Torgunn Sollid-Bolås, Seniorrådgiver SINTEF Digital Teknologiledelse – Regional bærekraft og bioøkonomi:
“Utover høsten fikk vi også til innspillsmøter med næringsrådgivere m.f. i Namdalsregionen. Samla har vi fått veldig mange nyttige innspill som vi har tatt med oss i den videre utviklinga av innhold til de fire mikrokursene.
Vi har videre utover høsten jobbet med konkretiseringer av det faglige innholdet. Som en del av dette er det utarbeidet emnebeskrivelser med læringsutbyttebeskrivelser og detaljert beskrivelse av det faglige innhold for hvert av kursene.
Innholdet i emnebeskrivelsene danner bl.a. grunnlag for informasjonen som skal legges ut på nett. Det måtte også etableres Canvasrom på den digitale læringsplattformen som Nord bruker for studenter og studieansvarlig. Kursene må også kvalitetssikres og godkjennes i Nord sitt system. Disse prosessene tok litt lengre tid enn vi greide å forutse, og vi måtte derfor flytte oppstart for første kurs fra januar til mars. Dette fører til at hele kursserien må forskyves i tid, se datoer under.
Samarbeidet med studiesentrene har fungert veldig bra, det gir energi i arbeidet at dette oppleves så positivt. Studiesenter Trøndelag Sør bidrar i planlegginga av fysisk samling under kurs 1, og Namdal studiesenter bidrar i planlegginga av fysisk samling under kurs 3. Tusen takk til begge for godt samarbeid så langt, vi ser fram til å jobbe videre sammen med dere:) Studiesentrene bidrar også med innspill til bedrifter (i samarbeid med INAM) og foredragsholdere fra næringslivet.
Vi er ferdige med utarbeiding av innhold og opplegg for første mikrokurset med program for første fysiske samling som gjennomføres på Røros 8.-9. april. Program og detaljert studieplan legges ut på hjemmesida til Nord fortløpende framover etter hvert som kursene åpnes for søkning. Søkning for de to første kurs er åpnet, se mer informasjon her: https://www.nord.no/studier/videreutdanning/mikroemner
Alle forelesninger er ikke på plass enda, så noen av dere kan i tida som kommer få spørsmål om dere kan tenke dere å bidra med en videoforelesning på 20 minutter på aktuelle tema, eller om dere har tips til aktuelle bedrifter/personer som kan bidra med videoforelesninger.
Dermed er vi endelig kommet dit at kan spre det glade budskap!
Kursene vil som vi har fått innspill om, også åpnes for lærere, kommuneansatte og andre interesserte, så informasjon om kurset kan spres også mot disse målgruppene. Men som avklart i prosessen, vil næringslivsaktører prioriteres dersom det blir for mange søkere.”
TA STEGET MOT EN MER BÆREKRAFTIG FREMTID FOR DIN BEDRIFT!
Jobber du med videreforedling innen landbruk, skog, akvakultur eller andre biobaserte næringer? Ønsker du å bidra med verdiskaping basert på bærekraftig bruk av ressurser fra land og hav? La oss gi deg verktøyene for å navigere morgendagens muligheter med trygghet og kompetanse!
Vi tilbyr videreutdanning skreddersydd for deg som jobber med foredling av bioressurser og som ønsker å bygge kompetanse slik at din bedrift kan være i front for en bærekraftig fremtid. Utdanningen er også åpen for andre interesserte, for eksempel offentlig- og private næringsrådgivere og lærere i videregående skole.
Emnene tilbys gratis (ut over semesteravgift og pensum) gjennom prosjektet «PILOT Samhandling om kompetanseutvikling for biobasert næringsliv i Trøndelag», finansiert av regionale virkemidler Trøndelag fylkeskommune.
For å søke eller finne mer informasjon om mikrokursene ved Nord universitet, klikk her eller se vedlagte flyer. Søknadsfrist første og andre emne: 1. mars 2025
4 emner hver på 2.5 studiepoeng:
Emne 1 Bærekraftig verdiskaping fra land og hav har samling på Røros 8. og 9. april 2025. Søknadsfrist 1. mars
Emne 2 Sirkulær bioøkonomi. Muligheter i regionen har samling på Steinkjer 3. og 4. juni 2025. Søknadsfrist 1. mars
Emne 3 Bærekraftig innovasjon og næring – på hav og landjord har samling på Namdal studiesenter i Namsos 17. og 18. september 2025
Emne 4 Bærekraft i egen virksomhet er en digital samling 5. og 6. november 2025
Trykk her for mer informasjon om modulene.
Se PDF med mer informasjon: VERDISKAPING, BÆREKRAFT OG SIRKULÆR BIOØKONOMI